Scurt Istoric


Asociaţia Studenţilor în Stiinţe Exacte din Universitatea Timişoara (ASSEUT) este o asociaţie studenţească și de tineret, neguvernamentală și autonomă, profesională şi civică, constituită pe bază de liberă asociere de către studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din Universitatea de Vest din Timişoara, în conformitate cu prevederile legii.

Scopul principal al ASSEUT este de a reprezenta drepturile, obligațiile și interesele comune ale studenților și tinerilor din Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și să afirme și să promoveze pluralismul opiniilor, confruntarea de idei, toleranța, să susțină studenții în drumul lor spre dezvoltarea personală și profesională.

Activitatea civică și de promovare a statutului de drept și a democrației, precum și apărarea drepturilor sociale, culturale, dar și profesionale ale membrilor săi sunt elemente cheie ale organizației. În același timp asociația își propune următoarele: să afirme și să promoveze pluralismul opiniilor, confruntarea de idei, toleranța, să susțină studenții în drumul lor spre dezvoltarea personală și profesională, să promoveze dar să și apere drepturile omului, să desfășoare acțiuni de propangandă sanitară și culturală în rândul populației prin proiectele sale, să participe alături de studenți la diverse programe locale, naționale și chiar internaționale.

Noi consideram că studenţii reprezinta o categorie socială care este baza societaţii şi care ajută cel mai mult la  evolutia ei.

Asociaţia a fost fondată în 24 iunie 2004, şi în prezent numărul de membrii este de 350  studenţi, majoritar de la Facultatea de Matematică si Informatică.

Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Exacte din Universitatea Timişoara este membră fondatoare a Uniunii Naţionale a Studenţilor în Romania.

Uniunea Națională a Studenților din Romania este o federație apolitică ce are ca scop reprezentarea intereselor socio-profesionale ale studenților din Romania.

Proiecte ASSEUT:

  • “Studențiada”

Proiectul “Studențiada” are ca obiectiv general promovarea de demersuri creative și inovatoare țîn rândul studenților, în sectoare precum educație, cultură, mediu, sport și antrepenoriat social.

“Studențiada” își propune să sprijine toate formele de creativitate, să creeze un context care să permită tinerilor studenți să dobîndească competențe de exprimare a propriei personalități, să contribuie la formarea unui spirit antreprenorial mai pregnant, să promoveze diversitatea culturală ca sursă a creativității și inovației, să sensibilizeze opinia publică cu privire la perceperea inovației drept modalitate de promovare a dezvoltării durabile și să aducă în atenția publicului strategiile regionale și locale bazate pe consolidarea spiritului civic.

  • “StudIT”

Proiectul “StudIT” este o sesiune națională de proiecte pe teme informatice deschisă atât elevilor cât și studenților din întreaga țară.

De asemenea se urmărește crearea unui spațiu de prezentare a intereselor elevilor și studenților din domeniul IT, un spațiu propice interacțiunii dintre participanții diferitelor licee și centre universitare în vederea colaborării ulterioare.

  • “Săptămâna voluntarului”

Asociația Studenților în Științe Exacte din Universitatea Timișoara, alături de UNSR,  organizează în fiecare an “Săptămâna voluntarului”. Acest proiect presupune ca voluntarii plini de spirit civic, implicare și mai ales dedicare pentru ceea ce fac să aibă parte de ieșiri la teatru, film, să invețe ce înseamnă social media, să participe la activități de ecologizare, sportive și să cunoască patrimoniul Municipiului Timișoara.

  • “Donează Sânge – O șansă pentru viată”

În fiecare an Asociația Studenților în Științe Exacte din Universitatea Timișoara desfășoară campania națională de donare de sânge voluntară și contribuie la recrutarea de donatori, mai ales din rândul tinerilor.

  • “Dăruiește un zâmbet”

Campania ,,Dăruieşte un zâmbet” este o campanie de strângere de fonduri care are ca şi public ţintă copiii neajutoraţi. În funcţie de fondurile pe care reuşim să le strângem, oferim celor care au nevoie de noi, diferite jucării, dulciuri sau materiale de care se pot folosi.

 Pană în prezent proiectele realizate de ASSEUT au fost susţinute atat de instituţiile de stat locale: Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, Direcția Județeană de Sport și Tineret Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș cat si cele naţionale Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, partenerul principal fiind  Universitatea de Vest din Timișoara.